Sağlık

Türkiye’de Her 3 Reçeteden 1’i Antibiyotik!

Keşfedildiğinden bu yana milyonlarca hayat kurtardı ama artık işler değişti

Sir Alexander Fleming’in 1928 yılında ilk antibiyotik olan Penisilin’i keşfetmesinden sonra onlarca antibiyotik keşfedildi. Bu keşifler sayesinde milyonlarca insanın hayatı kurtarıldı. Ancak insanlarda antibiyotik kullanımının artması, hayvancılıkta antibiyotik kullanımının artması ve yeni antibiyotik keşiflerinin azalması gibi nedenlerden dolayı özellikle son yıllarda dirençli bakteriler özellikle hastane ve yoğun bakım ünitelerinde önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. sağlık problemi.

18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkelerle birlikte 18 Kasım’ı ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’ ilan etti. Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nün amacı, antibiyotik direnci sorunu konusunda hem toplumun hem de hekimlerin farkındalığını artırmak ve gereksiz antibiyotik kullanımını önlemektir.

Antibiyotik kullanımına kısıtlama getirildi!

Bu sorunların azaltılması amacıyla ülkemizde uzun süredir hastanelerde geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı belirlenmiş olup, Enfeksiyon Hastalıkları uzmanları tarafından takip ve denetlenmektedir. Ayrıca 2013 yılından itibaren poliklinik hastalarında reçetesiz antibiyotik kullanımı yasaklanmıştır.

Türkiye’de en çok kullanılan ilaçlardan biri antibiyotik!

Ancak hastaların antibiyotik kullanmadan iyileşemeyeceklerine inanmaları, doktorların antibiyotik yazma motivasyonu, bilgi eksikliği, doktorların performans kaygıları gibi nedenlerden dolayı antibiyotik kullanımı oldukça fazladır. Sağlık Bakanlığının verilerine göre ülkemizde kullanılan ilaçlar arasında antibiyotik kullanımı yaklaşık %14 civarındadır. Ülkemizde ortalama her 3 reçetede antibiyotik bulunmaktadır. Bu oran Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında oldukça yüksektir.

Antibiyotikler hakkında aklınızda bulundurmanız gereken 9 şey:

  1. Antibiyotiklerin soğuk algınlığı, grip, grip ve covid hastalığını tedavi etmeyeceği unutulmamalıdır.
  2. Antibiyotikler grip, domuz gribi ve Kovid gibi hastalıkların birbirlerine bulaşmasını engellemiyor.
  3. Antibiyotiklerin bazen ishal gibi daha ciddi ve tehlikeli yan etkileri olabilir.
  4. Antibiyotikleri doktorunuzun önerdiği miktarda ve zamanlarda kullanın.
  5. Yakınlarınıza reçete edilen antibiyotikleri kullanmayın. Tek bir antibiyotik türü yoktur. Ağrı kesici olarak kullanılmamalıdır.
  6. Hastalık sırasında ellerinizi ve çocuklarınızın ellerini sık sık yıkayın.
  7. Doktorların antibiyotik yazmasında ısrar etmeyin.
  8. Doktorlara serum takmaları konusunda ısrar etmeyin. Bulaşıcı hastalıklarda iştahın azalması, sıvı tüketiminin azalması ve vücut sıcaklığının artması sonucunda dehidrasyon dediğimiz vücuttaki sıvı miktarında azalma meydana gelir. Bulantı, kusma gibi özel bir durum olmadığı sürece ağızdan bol miktarda sıvının birden fazla tüketilmesi yeterli olacaktır.
  9. Daha önce hastanın semptomlarında erken iyileşme olmasına rağmen antibiyotiklerin kutu bitene kadar kullanılması önerilmişti. Son bilgiler, hastanın kendini iyi hissetmesi ve en az 48 saat boyunca ateşinin olmaması durumunda bazı enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımının kesilebileceğini desteklemektedir. Elbette bu durumlar için daha fazla bilimsel bilgiye ihtiyaç vardır.

Artan antibiyotik direnci ölümcül enfeksiyonlara neden oluyor!

Antibiyotik direnci bu oranda artarsa, antibiyotik direncinin yüksek olması nedeniyle tedavi edemediğimiz enfeksiyonlar nedeniyle önümüzdeki yıllarda dünya çapında yüzbinlerce insan hayatını kaybedebilir. Bu nedenlerden dolayı önümüzdeki yıllarda antibiyotik direncine bağlı ölümler, insanların çok korktuğu HIV enfeksiyonundan ve bazı kanser türlerinden daha tehlikeli olabilir.

Antibiyotik kullanmaktan kaçınmak için yapılması gerekenler:

Akdeniz diyeti uygulayın, kalabalık kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun ve yetişkin aşıları için Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanından tavsiye alın. Unutulmamalıdır ki modern tıbbın en ucuz, en az yan etkisi olan ve en başarılı uygulamaları aşıdır. Sağlıklı kal.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu