Kapalı el ve dirsek ameliyatları için artık İstanbul’a gitmeye gerek yok
Esmanur GÜLBAHAR – Onur POLAT – Duysun Herkes / BURSA (İGFA) – El ve dirsek cerrahisi, oldukça geniş oluşumları içeren el ve dirsek bölgelerindeki birçok hastalığın tedavisi için yapılan ameliyatlar bütünüdür. Omuz artroskopisi ve açık cerrahi işlemler çoğunlukla omuz rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
Ortopedi genel olarak iskelet ve kas sistemi hastalıkları ile ilgilenir.
Doç. Nazmi Bülent Alp, ortopedinin özellikle omuz, dirsek ve el cerrahisinde çalıştığına dikkat çekerek, ben kalça, diz gibi ameliyatları yapıyorum ama omuz, dirsek ve el cerrahisinde kapalı ve açık tüm ameliyatları kendisi yapıyor, Bursa’da eksik olduğunu düşündüğü.
Bursa Medicalpark’ta çalışan Doç. Alp, “Bursa’da protez, kalça ve diz eklemi ameliyatlarının yapıldığını görüyorum ama kapalı ameliyatlara, özellikle omuz ameliyatlarına ilginin az olduğunu gördüm ve hastaların bu ameliyatlar için İstanbul’a gittiğine şahit oldum. Doktorlar var. Bursa’da kapalı bilek artroskopisi ve dirsek artroskopisi yapabilen var.Bursalılara artık İstanbul’a gitmelerine gerek olmadığını söyleyebilirim.Omuz tendon yırtıkları uzun süredir kapalı yöntemlerle tedavi ediliyor. omuz açılarak açık infüzyon veya küçük açık infüzyonlarla tedavi edilirken artık omuzdan 3-4 kesi ile küçük kesilerle kapalı prosedürler diyoruz.Omuzdaki birçok patoloji bu yöntemle tedavi edilebilmektedir.Yırtık yırtılacak durumda ise dikilemiyor durum değişebilir.Yaşlı hastaların özellikle omuzlarını kaldırmakta zorlanan yırtıklar tutarsız bir omuz protezi ile tedavi edilebilir.Hasta gençse ve omuzda tedavi edilemeyecek yırtıklar varsa yine bunlar da tedavi edilebilir. Çeşitli tendon transferleri ve açık ameliyatlar ile yapılabilmektedir. Aktif hayatta olan 60-65 yaş arası hastalarımızı kapalı cerrahi sistemlerle tedavi etmekteyiz. Tedavi sonrası 1 aylık pasif eğitim süresi vardır. Bu hastalar daha sonra fizik tedavi görürler. Fizik tedavi süreci ve tendon konformasyonu yaklaşık 4-6 ay sürebilir ama biz hastalara 1 yıl ağır yük kaldırmamalarını öneriyoruz. Bu süre sonunda hasta omuz ağrısından kurtulur ve eski sağlıklı omuz fonksiyonlarına kavuşur.” dedi.